TRANSKRYPCJA VIDEO
Dla tego filmu nie wygenerowano opisu.
Portal money. pl pisze dziś, że schab może kosztować już niedługo nawet 30 zł za kilogram. Piszą o tym, że będziemy jeść coraz mniej wieprzowiny, bo nie będzie nas na nią stać. Dlaczego tak jest? Odpowiem Wam w tym krótkim filmie. Kiedy Prawo i Sprawiedliwość zaczynało rządzić w Polsce niespełna 8 lat temu, mieliśmy w naszym kraju 250 tysięcy gospodarstw, które hodowały świnie. Dziś ich liczba jest dużo, dużo mniejsza i mamy mniej niż 50 tysięcy gospodarstw, więc potrzebowaliśmy kilka lat, by po głowie świń w naszym kraju spadło do poziomu najmniejszego od 70 lat i porównywalnego z tym, który był w Polsce w 1950 roku. To niesamowite. Dlaczego tak się stało? Wpływ na to miało kilka czynników.
Z jednej strony weterynaria, państwowa służba weterynaryjna, która zamykała gospodarstwo po gospodarstwie. Dlaczego? Bo rolnik miał krzywe okno, a nie proste, bo drzwi były nie takie, bo na podwórko wszedł sąsiad z nami porozmawiać i nie został wpisany w protokół, bo wszystko można było znaleźć i pokazać, że jest coś nie tak i z tego powodu gospodarstwa były po prostu zamykane, a świnie były utylizowane. Drugą przyczyną takiego stanu rzeczy jest to, że już od lat 90. nasz rynek trzody chlewnej był przejmowany przez korporacje i nie uwierzycie, ale dziś ponad połowa świń zabijana jest w Polsce. Uwaga, przez jedną firmę. To pokazuje największą patologię i podporządkowanie sobie całego rynku, całej branży jednej korporacji.
Dlaczego? Bo ta sama korporacja może w jednym momencie powiedzieć, dzisiaj nie kupujemy i możecie sobie swoje zwierzęta trzymać długo, długo, dłużej. To spowodowało, że to po głowie jest dziś tak małe, że ceny w sklepach zaczęły rosnąć, bo podaż jest zbyt mała. Dlaczego rolnicy nie mogą wrócić gdzieś do hodowli tych zwierząt? Z jednej prostej przyczyny weterynaria nie pozwoli, bo trzeba spełnić jakieś wyimaginowane warunki.
I tutaj mamy jasno pokazane, że w jaki sposób walczy się z polską hodowlą? Niekoniecznie ceną, ale przepisami, które są pisane bądź dyktowane przez korporacje, piszą te przepisy ludzie z rządu, z weterynarii, z różnych państwowych instytucji, ale wykorzystywane są one tylko i wyłącznie na potrzeby wielkich firm, a my jako całe społeczeństwo ponosimy z tego ogromne straty i takie tytuły nie będą dziwiły. A czy cena zatrzyma się na 30 złotych? Cena schabu? Nie sądzę. Uważam, że może być dużo, dużo wyższa. .