TRANSKRYPCJA VIDEO
Dla tego filmu nie wygenerowano opisu.
Na dzisiejszy dzie艅 na d艂ugie trasy Secedy, bo to kraina d艂ugich zjazd贸w. Wybra艂em moje fischerki CT. My艣l臋, 偶e b臋d膮 si臋 tutaj doskonale sprawdza膰 w takim 艣rednim skr臋cie. Seceda, kraina d艂ugich zjazd贸w. Kraina jednej z najd艂u偶szych tras i chyba najd艂u偶szej trasy w Dolomitach. Kraina wiecznego s艂o艅ca i miejsce, do kt贸rego cz臋艣膰 z Was nie dociera. Cz臋艣膰 z Was trzyma si臋 teraz po drugiej stronie doliny. Dlatego odkrywaj膮c sekrety selarondy dla Was, no nie spos贸b nie zazwita膰 tutaj. Na Seced臋, kt贸ra jest za mn膮. Wi臋cej informacji za chwil臋. Pierwszy odcinek kredtem w kierunku Secedy ju偶 pokonany. Teraz trzeba si臋 przesi膮艣膰 na gondol臋 Call Riser i wyjecha膰 na wysoko艣膰 ponad 2000 m. Oj, jaka tam jest pogoda. Ale super.
Nareszcie, chyba tak powinienem zacz膮膰 ten film. Po wielu latach nareszcie zacz膮艂em realizowa膰 seri臋 vlog贸w, kt贸r膮 planowa艂em od d艂u偶szego czasu. Przed Wami pierwszy z odcink贸w serii O O Seceda. W kt贸rym odkryj臋 dla Was sekrety selarondy. Ju偶 teraz naci艣nij przycisk subskrypcji, aby nie przegapi膰 kolejnych odcink贸w. Zapraszam do ogl膮dania. G贸rna stacja, kolejne odcinki. G贸rna stacja, kolej. Gondolny Call Riser, 偶eby si臋 nie przem臋czy膰. Prosz臋 bardzo. Par臋 stopni i mo偶na sobie wyjecha膰 do g贸ry krzese艂kami. Jakie tu s膮 widoki. Ju偶 Wam pokazuj臋, bo po prostu jest ob艂臋dnie. Wow. Ja chyba dzisiaj nic nie b臋d臋 m贸wi艂. Ja po prostu b臋d臋 nagrywa艂, nagrywa艂 i jeszcze raz nagrywa艂. No po co? Powiedzcie mi co tutaj opowiada膰. Zalowicie do najpi臋kniejsze g贸ry 艣wiata.
Wow, a偶 mnie zatka艂o. Pana Jacka zatka艂o. Zobaczcie tam. Ale s艂o艅ce daje. Od razu lepiej. Ciemna szyba i do pracy. Na d艂ugie trasy Sechedy, bo to kraina d艂ugich zjazd贸w, wybra艂em moje fischerki CT. My艣l臋, 偶e b臋d膮 si臋 tutaj doskonale sprawia膰 w takim 艣rednim skr臋cie. Secheda, kraina d艂ugich zjazd贸w. Kraina jednej z najd艂u偶szych tras i chyba najd艂u偶szej trasy w Dolomitach. Kraina wiecznego s艂o艅ca. I miejsce, do kt贸rego cz臋艣膰 z Was nie dociera. Cz臋艣膰 z Was trzyma si臋 po drugiej stronie doliny. Dlatego odkrywaj膮c sekrety selarondy dla Was, nie spos贸b nie zazwita膰 tutaj. Na Sechede, kt贸ra jest za mn膮. Kiedy wyjedziecie tutaj na kolorizer, macie do dyspozycji dwa warianty zjazdu. Jeden jest tutaj, w艂a艣ciwie trzy warianty zjazdu.
Jeden jest tutaj, czerwony. Tam wcze艣niej jest trasa czarna, kt贸ra aktualnie jest jeszcze na艣nie偶ana. Tutaj na t臋 czerwon膮 tras臋 wr贸c臋 troszeczk臋 p贸藕niej. Ale mo偶ecie te偶, tu trzeba kawa艂eczek podej艣膰, zjecha膰 z tras膮 niebiesk膮, aby zjecha膰 w d贸艂 do doliny, do dolnej stacji Gondoli, lub wyjecha膰 na g贸r臋. I ja ten wariant teraz wybior臋. Wyjad臋 na szczyt Sechedy, poniewa偶 stoki na Sechedzie okraszone s膮 ciep艂ymi promieniami w艂oskiego s艂o艅ca, kt贸re dzisiaj si臋 bardzo nam przyda. Bo temperatura jest dwucyfrowa na minusie. I tu teraz siadamy na czteroosobowe krzes艂o i wyje偶d偶amy na szczyt Sechedy. Kilka zjazd贸w przede mn膮 tutaj po Sechedzie, poniewa偶 chc臋 wykorzysta膰 to pi臋kne, w艂oskie ciep艂e s艂o艅ce przy dzisiejszych temperaturach. A nast臋pnie postaram si臋 zjecha膰 w d贸艂 La Longi膮, 10,5 km fantastycznego zjazdu.
I wr贸c臋 tutaj z powrotem na jedn膮 z kultowych tras w Dolinie Val Gardena. Na Sechedzie rozgrywany jest, jak m贸wi膮 organizatorzy, najd艂u偶szy gigant 艣wiata. Ma 6 km. Start jest z samego szczytu, meta jest przy dolnej stacji Gondoli. Pokonuje si臋 ponad 1000 m przewy偶szenia, a na trasie roz艂o偶onych jest zawsze 115 bramek. Mia艂em okazj臋 tutaj 艣ciga膰 si臋 z najlepszymi zawodnikami na 艣wiecie. I tutaj nie przesadzam, poniewa偶 startowa艂 wtedy Franz Max, Max Blardone, Massimiliano Blardone oraz Florian Aizat. Floriana Aizata pewnie znacie, bo jest to w艂a艣ciciel o艣rodka narciarskiego w Karetsy. Mia艂em przyjemno艣膰 kilka razy z nim je藕dzi膰 i wyst臋powa艂 w moich filmach. Gigant jest naprawd臋 super.
Mo偶e w nim wystartowa膰 praktycznie ka偶dy, kto nie b臋dzie si臋 ba艂 tych 6 km, kto trzyma 6 km, bo trasa jest czasami bardzo, bardzo lodowata, czego sam do艣wiadczy艂em, szczeg贸lnie w dolnej cz臋艣ci, tej, kt贸ra jest w cieniu. Zaczyna si臋 od tras takiej dobrej, czerwonej, wi臋c jest co wjecha膰. Ale ka偶demu polecam, 偶eby sprawdzi膰. Pami臋tajcie, je偶eli kto艣 by chcia艂 wzi膮膰 udzia艂, trzeba si臋 szybko rejestrowa膰, bo ilo艣膰 zawodnik贸w jest ograniczona do 700. Wysoko艣膰 2511 m n. p. m. Morza Seceda. Zobaczcie, jakie widoki tutaj s膮. Prosz臋 uprzejmie. Saso Lungo, Saso Piatto. Tam ca艂y masyw Seli, Sela Ronda. Dok艂adnie obiega ten masyw. Tutaj Park Narodowy. Co艣 niesamowitego. Z ty艂u Schleer, czyli s艂ynna g贸ra wkomponowana w logo Seiser-Alt.
Tam jest Seiser-Alt, ta wielka 艂膮ka, to najwi臋ksza 艂膮ka w Alpach. Zalet膮 jazdy tam jest to, 偶e jedziecie ca艂y dzie艅, niezale偶nie od pory dnia, roku, zawsze 艣wieci s艂o艅ce przez ca艂y dzie艅. No chyba, 偶e pada 艣nieg. Z ty艂u dalej Val di Fassa, tamt膮 stron臋 Alta Badia, a za masywem Seli oczywi艣cie Aradba. Sela Ronda to wyj膮tkowa chusztawka wyci膮g贸w, wyj膮tkowa mieszanka tras narciarskich, obiegaj膮ca trzy regiony, trzy prowincje. Je偶eli chodzi o W艂ochy, ja jestem aktualnie w po艂udniowym Tyrolu. Za Passo Sella jest Val di Fieme, natomiast z drugiej strony, za masywem Seli jest oczywi艣cie Aradba. I to jest Belluno, a inaczej Veneto. Z Ceched臋 mamy kilka wariant贸w z gniazdu na d贸艂. Zwr贸膰cie uwag臋 jakie lotniska tutaj s膮. No jest ogie艅, powiem wam.
Tu si臋 zaczyna w艂a艣nie Gardenissima, wi臋c na pocz膮tek, na dzie艅 dobry, 偶eby by艂o ciekawiej. Tu jest ustawiony na pocz膮tek gigant r贸wnoleg艂y. Tu si臋 jedzie r贸wnolegle, a dopiero poni偶ej gigant przechodzi, 偶e tak powiem, w pojedynczy slalom, kt贸rym si臋 艣cigacie i zawodnicy startuj膮 do艣膰 cz臋sto, wi臋c mo偶na zosta膰 wyprzedzonym lub goni膰 nast臋pnego zawodnika przed wami. Tym bardziej, je偶eli si臋 startuje we dw贸jk臋, no to jest 艣wietna zabawa. Na pocz膮tek obiad臋 troszeczk臋, bo chcia艂bym was zaprosi膰 w ciekawe miejsce. Co to jest, zaraz si臋 dowiecie. Zapraszam was na chwil臋 w wyj膮tkowe miejsce. Zapraszam was do Paity Sophie, restauracji Sophie, restauracji po艂o偶onej w przepi臋knym miejscu i oferuj膮ce jeszcze pi臋kniejsze widoki. Ale to, co jest sekretem i sercem tej restauracji, zobaczycie za chwil臋. Jestem w restauracji Sophie po艂o偶onej na stokach Secedy.
Widzieli艣cie, jak tutaj mo偶na dojecha膰. Jak wyjedziecie krzes艂em na sam膮 g贸r臋, to kryjerujcie si臋 delikatnie w prawo do g贸rnej stacji Gondoli, mi艅cie j膮 po lewej stronie i zjed藕cie szerokim 艂ukiem do restauracji. To jest w艂a艣ciciel restauracji, kt贸ry poka偶e wam tak膮 specjalno艣膰, kt贸ra jest produkowana, a mianowicie d偶in. D偶in, kt贸ry jest produkowany na lokalnej wodzie, z wykorzystaniem lokalnych zi贸艂. Naprawd臋 fantastyczna sprawa. Ja by艂em tutaj w 2017 roku, wtedy pisa艂em artyku艂 na ten temat, przygotowa艂em na stron臋 skionline. pl, gdzie serdecznie was zapraszam. Natomiast dzisiaj postanowi艂em w pa艣du jeszcze raz ich nagra膰 dla was kilka uj臋膰 z tego miejsca, bo jest ono naprawd臋 wyj膮tkowe i serdecznie wam polecam. Pami臋tajcie, restauracja Sophie, tu b臋dzie jeszcze napisana nazwa. Moi drodzy, jak b臋dziecie, taki d偶in mo偶na tutaj zakupi膰. Oczywi艣cie nie zach臋cam do spo偶ywania alkoholu na stoku.
Ja dzisiaj tylko i wy艂膮cznie robi臋 to dla potrzeb filmu. Zamocz臋 usta dos艂ownie. Naprawd臋 genialna sprawa. Jaka艣 grupa mi tu przysz艂a. Co zrobi膰? Nie zawsze mo偶na by膰 samym. Pami臋tajcie, restauracja Sophie. Na Secedzie d偶in mo偶na kupi膰 du偶e butelki, ma艂e butelki. A przede wszystkim mo偶ecie usi膮艣膰 na tarasie, delektowa膰 si臋 s艂o艅cem i przepi臋knym widokiem na Dolomity. Przy okazji spo偶ywaj膮c tak pyszny d偶in z tonikiem. Oczywi艣cie dla tych co lubi臋. Je偶eli b臋dziecie je藕dzi膰 po Secedzie, szczeg贸lnie w takim okresie jak grudzie艅, stycze艅, luty, kiedy to s艂o艅ce jest kr贸tko na niebosk艂onie, to polecam wam, aby roz艂o偶y膰 dzie艅 w nast臋puj膮cy spos贸b. Seced臋, czyli g艂贸wne stoki, na kt贸rych aktualnie si臋 znajduj臋, korzysta膰 z tych stok贸w do po艂udnia, kiedy s艂o艅ce przepi臋knie o艣wietla tutaj sze stoki.
Po po艂udniu natomiast stara膰 si臋 pojecha膰 do dolnej stacji, Gondoli, lub skorzysta膰 z najd艂u偶szej trasy w regionie, czyli z La Longi. Kiedy s艂o艅ce przesunie si臋 w prawo, przejdzie w kierunku zachodnim, wtedy La Longia, kt贸ra wiegnie w dolnej cz臋艣ci ciasnym w膮wozem, i tak jest w cieniu. Ale zawsze gdzie艣 b臋d膮 promienie s艂o艅ca, kt贸re o艣wietl膮 wam i okrasz膮 wasz przejazd. Seceda to kraina d艂ugich zjazd贸w, dlatego odpalam jak膮艣 tam apk臋 i sprawdzimy ile zajmie, ile kilometr贸w pokonam, zje偶d偶aj膮c z najwy偶szego miejsca do dolnej stacji Gondoli. Strawa odpalona, zobaczymy ile poka偶臋 na dole. Ja ju偶 wy艂膮czam swoje gadanie, a wam oddaj臋 te przepi臋kne widoki, delektujcie si臋, bo jest czynny. Gardenissima zaliczona. Powiem wam, 偶e palce w r臋kawiczce nie czuj臋. Zimno, powiedzia艂bym bardzo zimno jak si臋 jedzie.
Strawa pokaza艂a mi 5,5 km. 艢rednia pr臋dko艣膰 41 km na godzin臋. Tak to wygl膮da. Zrobi臋 zrzut ekranowy, finiu, safe activity i zapraszam na straw臋. Tam b臋dziecie mogli zobaczy膰 dok艂adnie co i jak. Siadam do Gondoli i uciekam do g贸ry, bo kolejne warianty tras czekaj膮 na przejechanie, ale moje palce po prostu zamarz艂y. G贸rna stacja Gondoli, Korreiser, schronisko, restauracja, w艂a艣ciwie hotel, Alm Hotel. Tutaj mo偶na wjecha膰, zjad臋 do dolnej stacji Gondoli, 偶eby pokaza膰 wam inny wariant zjazdu. Mo偶na t臋dy zjecha膰 w lewo, objecha膰 niebiesk膮 tras膮 i dojecha膰 do czerwonej, a mo偶na od razu jecha膰 czerwon膮 tras膮, objecha膰 i znowu zjecha膰 do dolnej stacji. Dla tych, kt贸rzy lubi膮 ostre stoki, tutaj jest jeszcze do dyspozycji czarna trasa. Niestety aktualnie na艣nie偶ana. O, zobaczcie jaki tu misiak jest.
Palce mi troch臋 odtaja艂y, wi臋c mog臋 nagrywa膰 kolejny przejazd. Je偶eli moje filmy spodoba艂y si臋 wam, odwiedzili艣cie, kt贸ry艣 z o艣rodk贸w narciarskich, dzi臋ki mojej rekomendacji, mo偶ecie rozwa偶y膰 wsparcie mojej dzia艂alno艣ci na YouTube. Zapraszam was do serwisu Patronite, gdzie mo偶ecie wspiera膰 waszych ulubionych tw贸rc贸w. Mo偶esz tak偶e sprze膰 moj膮 dzia艂alno艣膰, stawiaj膮c mi kaw臋. Link do wirtualnej kawiarni znajduje si臋 w opisie do tego filmu. Z g贸ry dzi臋kuj臋. Przyszed艂 czas na Lalongie. 10,5 km rozkoszy, przyjemno艣ci. Wspania艂ych widok贸w i jeszcze lepszych dozna艅. Serdecznie was zapraszam na jedn膮 z najd艂u偶szych, jak nie najd艂u偶sz膮 tras臋 z Dolomita. Restauracja Costa Mula. To bardzo wyj膮tkowe miejsce, kt贸re niestety cz臋sto mijamy. Przejed偶amy, nikt nie zwraca uwagi na ten budynek. To jest du偶y b艂膮d, poniewa偶 ten budynek i ta restauracja, to jeden z najstarszych budynk贸w w Val Gardenie.
A restauracja, jaka tu si臋 znajduje, serwuje posi艂ki na najwy偶szym poziomie. Zapraszam was do 艣rodka. Costa Mula to wyj膮tkowe miejsce. To jedna z najstarszych chat w Dolinie w Val Gardenie. Z tego co si臋 dowiedzia艂em, to przy rekonstrukcji tego budynku, znaleziono na belkach znaki z temple rzymskie. Natomiast budynek datowany jest na pocz膮tek XVII wieku, rok 1600, kt贸ry艣 tam. Dok艂adnie napisz臋 tutaj dat臋. Jest bardzo, bardzo stary. Jak przyjedziecie, to macie do dyspozycji sal臋 bardzo nowoczesn膮, poniewa偶 budynek zosta艂 odkupiony od poprzedniej w艂a艣cicielki. By艂 to zwyk艂y budynek gospodarczy, nic specjalnego. W zwi膮zku z tym, 偶e w艂a艣cicielka poprzednia mia艂a ju偶 sporo lat, wi臋c postanowi艂a sprzeda膰. Rodzina, kt贸ra to kupi艂a, zastanawia艂a si臋 co z tym zrobi膰. Postanowi艂a zrobi膰 tu restauracj臋. Ale 偶eby zrobi膰 restauracj臋, nale偶a艂o ten budynek wyremontowa膰.
Ale jak go wyremontowa膰, skoro to jest budynek zabytkowy, jeden z najstarszych tutaj w Dolinie. No i jak to zrobi膰? Trwa艂o to d艂ugo. By艂y uzgodnienia, uzgadnienia, jak to zrobi膰, w jaki spos贸b. I w ko艅cu w 2010 roku uda艂o si臋 przyst膮pi膰 do renowacji tego budynku. Wygl膮da艂o to w ten spos贸b, 偶e budynek zosta艂 rozebrany. Wszystkie belki zosta艂y opisane. W 艣rodku zosta艂 wyremontowany i z艂o偶ony ponownie. Je偶eli przyjedziecie tutaj, je偶eli b臋dziecie zje偶d偶a膰 La Longine, to zatrzymajcie si臋 tutaj i wst膮pcie, bo jedzenie jest naprawd臋 pyszne. I sam budynek jest atrakcyjny tylko po to, 偶eby tu wej艣膰 i zobaczy膰. Bo s膮 tu elementy jeszcze z tego pierwszego budynku z roku 1600 kt贸rego艣 tam. Tak偶e bardzo, bardzo stare. Serdecznie Wam polecam. No, Jacku, odwa偶niej, dobrze pami臋ta艂e艣, 1608 rok. Tak偶e par臋 lat ma ten budynek.
Jak b臋dziecie jecha膰 tutaj La Longine, to jest taka sytuacja, 偶e wyje偶d偶a si臋 za zakr臋tu. I ten budynek wygl膮da jak zwyk艂y budynek gospodarczy. Niczym si臋 nie wyr贸偶nia. Pami臋tajcie, on jest jakie艣 300-400 metr贸w poni偶ej stacji po艣redniej. Czyli inaczej, tam gdzie si臋 musicie przesi膮艣膰, z tej gondolki, kt贸ra je藕dzi, do du偶ej gondoli, kt贸r膮 wyje偶d偶acie na Sechede. Jak mo偶na tutaj zauwa偶y膰, wielu znarciarzy nie zauwa偶a tego budynku. Po prostu przeje偶d偶aj膮 na pe艂nym gazie, uwa偶aj膮c na ten zakr臋t. A miejsce jest wyj膮tkowe i serdecznie Wam polecam. Kawa艂ek ni偶ej jest kolejna restauracja. Du偶o 艂atwiej j膮 zauwa偶y膰, poniewa偶 s膮 tam roz艂o偶one le偶aki, pali si臋 ognisko. Wida膰 to z daleka, jak si臋 doje偶d偶a. Natomiast to miejsce uwa偶am, 偶e zas艂uguje na to, 偶eby przyjecha膰. Jest to miejsce z histori膮, z dusz膮. Serdecznie Wam polecam. Kosta Mula, wszyscy. Jest co jecha膰, powiem Wam.
Naprawd臋 jest co jecha膰. Czasami jest twardo i o tej porze roku widzieli艣cie, jest na dole strefa kcienia. To jest to, o czym m贸wi艂em wcze艣niej. W Mbartu, kiedy s艂o艅ce jest wysoko, to oczywi艣cie tutaj mo偶na si臋 zaje藕dzi膰. Nie jest to nudna trasa, jest bardzo atrakcyjna, wiele zakr臋t贸w. To jest to, co ja uwielbiam. Ca艂y czas co艣 si臋 dzieje na trasie. W mi臋dzyczasie s膮 jakie艣 przejazdy, zjazdy, lodospady. Du偶o ciekawych rzeczy. Serdecznie Wam polecam La Longe. Teraz wyjazd na g贸r臋 troch臋 zajmuj臋, poniewa偶 po skorzystaniu z tej gondoli, trzeba si臋 przesi膮艣膰 na du偶膮 gondol臋. To taki pojedynczy wagon, 偶eby wyjecha膰 na sam膮 g贸r臋. Ale La Longe jest super, wi臋c jad臋 jeszcze raz. Tym razem si臋 sp贸藕ni艂em. Gondola w艂a艣nie odjecha艂a.
B臋d臋 musia艂 chwil臋 poczeka膰, a偶 druga, kt贸ra teraz aktualnie zje偶d偶a z g贸ry, przyjedzie na s膮siedni peron. Ale to chyba szybko idzie. Trzeba si臋 zbiera膰. Zabiera膰 wszystkie manatki. Zawsze mam tego tyle i zasuwam na g贸r臋. I co? Jak Wam si臋 podoba艂a La Longe? Super! Przy takiej pogodzie jest genialnie. A jak przyjedziecie troszeczk臋 p贸藕niej, jak powiedzmy sobie w marcu, to po po艂udniu ca艂a La Longe jest w s艂o艅cu. Oczywi艣cie na dole mo偶e by膰 troszeczk臋 bardziej mi臋kki 艣nieg, ale przyjemno艣膰 jest r贸wnie du偶a. Dzi臋ki za uwag臋!.